Exista o dilema privind denumirea corecta a satului, respectiv Frasinu-cum ii zic toti locuitorii, ori Frasin-cum este denumirea oficiala. Din pacate pentru locuitorii acestui sat si pentru toti cei care nascuti acolo, obisnuiti cu acest nume, ori trecand pe acolo si auzind numele Frasinu, trebuie sa precizam ca si pe harti mult mai vechi denumirea oficiala este tot de Frasin. Catalin Botu a plasat pe internet o informatie interesanta, cu caracter de istorie apropiata despre acest sat. Soarta a facut ca soseaua pricipala intre Tantareni si Targu Carbunesti sa treaca de la Bibesti la Viersani prin Musculesti, pe partea dreapta a Gilortului, fapt care a condus la o intarziere de zeci de ani in electrificarea satului si in modernizarea drumului comunal. Dupa unirea comunelor Andreesti cu Vladimir, in satul Frasin au fost cuprinse si satele de linie ( de pe partea stanga a Gilortului) Scoica, Gruiesti si Motesti. Interesant este ca in vechea impartire administrativa, satul Motesti apartinea de Vladimir, probabil in logica de a-i crea acestei comune iesire la Gilort, chiar daca pentru asta locuitorii Motestilor trebuiau sa treaca dealul spre sediul comunei.
Satul, initial a avut vatra la Valea frasinului, cat mai spre fundul vaii, unde-acum 50 de ani inca se mai vedeau urme de case si de stiubeie (izvoare peste care se punea un cilindru capacit si cu un orificiu pe laterala, prin care cu un cauc-lingura mare de lemn, asemanatoare polonicului actual- se scotea apa si se bea ori punea in alte vase). Odata cu cresterea sigurantei drumurilor dupa 1800, cu timiditate s-au mutat pe actuala vatra a satului, unele familii, procesul continuand si dupa 1900.

Din acest sat este familia Schileru, a carei ultimi reprezentanti de seama(Aristica-Secretar al lui Grigore Iunian si Dinca-jucator de fotbal in nationala Romaniei si, un timp, antrenor al nationalei de tineret, printre altele-amandoi-mari actionari la IOR ) s-au stins in Germania. Tatal lor, boierul Dinca Schileru este cel care a fost cantat de Costica Dindiri din Bibesti intr-un celebru cantec:

Foaie verde matostat
cine-a fost in Gorj odat’
A fost Tudor si Magheru
Si-a mai fost Dinca Schileru
……………..
Foaie verde de-o sipica
Mai boiere nenea Dinca
Geaba ai casa de sticla
Daca n-ai si ibovnica!
Caci eu stau intr-un bordei
si tot am vreo doua, trei

Sursa: http://frasinu.blogspot.ro/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.